Energetske kuglice sa hurmama i orašastim plodovima

by - 12:56:00

Energetske kuglice sa hurmama i orašastim plodovima


fairynona


Drage moje čitateljice sa današnjim postom odstupam od kozmetke i putovanja. Došla sam na ideju da sa vama podijelim recept o zdravim energetskim kuglicama koje smatram izuzetno kvalitetnim i želim da na svom blogu osiguram posebno mjesto za njih.
Po prirodi sam veliki gurman i zaista uživam u raznovrsnoj ishrani. Nisam osoba koja se strogo pridržava pravila kada je hrana upitanju, jedem sve ali umjereno, te smatram da ni u čemu ne treba pretjerivati.
Većina populacije uživa dok jede slatke obroke, posebno čokoladu, ali u mom slučaju nije tako. Nisam ljubitelj slatka ni čokolade, ali zato uživam u okusima voća, povrća i orašastih plodova.
Veoma često čitam razne recepte i blogove o ishrani, i rado isprobam nove recepte koji me zainteresuju. Nedavno sam improvizovala i stvorila jedan veoma interesantan sastav.
Vodila sam se sa tri različita recepta, napravila male izmjene u svakom od njih, naravno po mom ukusu i dobila sam savršen spoj orašastih plodova sa hurmama.
Ono što je najbitnije u ovome jeste da spomenute kuglice u sastavu nemaju šećera. Idealne su za ljude koji vole zdravu ishranu, ne oduzimaju mnogo vremena pri pravljenju, izgledaju veoma dekorativno i pri svemu tome neće vam stvoriti višak kilograma. Savršene su za energetski zalogaj za osobe koje se bave sportom.
U nastavku ću vam detaljno napisati sastav i način pravljenja, te ću sve slikovito prikazati kako biste imali što jasniju sliku.

Potrebni sastojci:
- 3 šake hurmi bez koštica
- 1 šaka oraha
- 1 šaka badema
- 5 malih kašičica kakao praha
- 5 malih kašičica kokosov brašna
- 3 male kašičice kokosovog ulja

fairynona

Prvi korak je da hurme stavite u provrelu vodu i ostavite da odstoji pola sata. Dok hurme stoje u vodi, orahe i bademe istucajte drvenim tucalom. Na taj način se dobiju usitnjeni orašasti plodovi, koji su sa svim nejednakim oblicima i veličinama komadića idealni za kuglice.

Nakon toga izvadite hurme, (vodu sačuvajte ukoliko više volite mekše kuglice, u smjesu možete dodati malo te vode) i izmiksajte štapnim mikserom.

fairynona

fairynona

Nakon što sve sastojke pripremimo, u zdjelu sastavite orahe i bademe, dodajte kakao prah, kokosovo brašno i kokosovo ulje.
Sve zajedno promiješajte i dodajte izmiksane hurme te smjesu zamjesite rukama. Ukoliko više volite mekše kuglice, u smjesu dodajte vode ili kokosovog ulja.

fairynona

fairynona

fairynona

Dobivenu smjesu lijepo oblikujte, stavite u tanjir ili neku drugu posudu te pokrijte folijom i ostavite u zamrzivač sat vremena, zatim smjesu izvadite i oblikujte kuglice.
Možete ih po želji uvaljati u kokos ili orašaste plodove. Ja uvijek jednu polovicu uvaljam u kokosu, a drugu u orahe i bademe zajedno. 
Energetske kuglice možete vidjeti na narednoj fotografiji, a što se tiče okusa, njega je nemoguće opisati riječima.

fairynona

fairynona

Možete ih odmah degustirati i jesti, ili ipak ostavit u frižider na dva do tri sata, kako bi se sama smjesa više učvrstila.

Kako vam se dopada ovaj recept? Da li i vi improvizujete sa nekim receptima, vašim iskustvom i znanjem, ili ipak volite pratiti preporuku autora svakog pojedinačnog recepta?

Hvala Vam na čitanju <3

You May Also Like

8 komentara

  1. Deluju preukusno!Već neko vreme tragam za nekim zanimljivim a ne previše komplikovanim receptom ovog tipa,tako da ću definitivno probati!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala mnogo, ako bude trebala pmoć, slobodno pišite na moj instagram profil :)

      Izbriši
  2. Kuglice mi djeluju jako ukusno. Pogotovo bih pokušavala s ovim receptom, jer sam takođe gurman i volim da isprobavam nove stvari, a i zbog zdravlja, jer inače nemam mjeru kad je slatko u pitanju, a ovo je zdravija varijanta. Sjajan post i divan recept.❤️

    Sweet-dreams-14.blogspot.com

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kako si sad sebe opisala-ista sam takva. Povremeno volim nešto slatko ali prije svega da bude zdravo, a ovo je baš to što nam treba. Javi mi utiske ukoliko isprobaš recept <3

      Izbriši
  3. Ovo izgleda preukusno! :)


    onlymaja.blogspot.hr

    OdgovoriIzbriši