Ulje ploda divlje ruže

by - 13:40:00

Ulje ploda divlje ruže




Ruža kao kraljica cvijeća uvijek je bila posebna sa svojim raskošnim izgledom a također i mirisom. Trag svoje ljepote ostavila je najprije u kozmetici, a zatim u medicini i kulinarstvu. Uvijek sam bila odana prirodnim uljima (kokosovo, arganovo, bademovo ulje) i nikada se nisam razočarala. Svakodnevno ih koristim u njezi kože i kose, i moji utisci su pozitivni.
Čitajući razne članke o djelotvornosti ulja ploda ruže i sama sam poželjela nabaviti jednu bočicu i time upotpuniti svoju kolekciju prirodnih ulja. 

Po čemu je to posebno ulje ploda divlje ruže?

Za jednu kap ružina ulja potrebno je oko 60 cvjetova. Ulje je skupocjeno jer njegova proizvodnja zahtjeva jako puno biljnog materijala te pored toga i ljudskog truda.
Biljno ulje ploda divlje ruže se dobiva hladnim prešanjem pažljivo osušenih plodova divljeg grma ruže (šipka). Unutar šipka se nalaze brojni, tvrdi plodići koji su obavijeni čvrstim dlačicama. Šipkovo usplođe, tj.njegov mesnati crveni dio sadrži mnogo vitamina C, organske kiseline, saharozu,  karotenoide, tanine. Šipak nam je svima poznat po čajevima, a da li ste znali da unutar sebe sadrži retinol, beta karoten i esencijalne masne kiseline?




Na internetu možete pronaći mnogo članaka o ovom proizvodu i njegovom raznovrsnom djelovanju. 

U kozmetici ulje ovog čarobnog i dragocjenog ploda je prvi sastojak pri tretiranju bora, strija i ožiljaka na koži. Neizostavni je dio krema za njegu kože.
Njegova moć pronašla je svoje mjesto u medicini, te se stoga koristi oralno kod upalnih oboljenja, ateroskleroze ( snižava razinu kolesterola u krvi), kod gastritisa i još dosta drugih oboljenja. Pošto sam ja ljubitelj prirodnih ulja i zaista uživam koristeći ih i ovaj put sam ga probala na razne načine, te odlučila sa vama podijeliti suštinu svojih utisaka.

Pri kupovini prirodnih ulja uvijek biram organska u odnosu na bio. Organska ulja su uistinu skuplja ali ukoliko ih koristite u ishrani onda je visoka cijena opravdana. 
Stoga sam se i ovaj put odlučila za kupovinu organskog ulja ružina ploda. Otišla sam u radnju zdrave prehrane i kupila bočicu od 125ml. Cijena ove količine ulja je 40KM. Radovala sam se probati ulje i nisam pomislila da sam uzalud dala novac. 

Ambalaža proizvoda je plastična bočica u tamno plavoj boji bez mnogo detalja, sa čepom na odvrtanje. Na bočici se nalazi nalijepljen papir na kojemu su osnovne informacije o proizvodu, kao što možete vidjeti na slici.





Ulje je veoma blagog i neodređenog mirisa, koji se ne zadržava na koži. Odlikuje se žućkastom bojom, a sama tečnost nije puno gusta kao kod većine ulja, i lako se razlijeva.



Kada je upitanju njega kože, ulje ploda divlje ruže se najčešće koristi pri uklanjanu ožiljaka na koži, protiv bora, smanjene vidljivosti strija i drugih kožnih oboljenja. Čitajući razne članke naišla sam i na članak koji govori da je jako dobro za masnu kosu i njegu noktiju.
Testirala sam ga lagano puna četiri mjeseca i moji utisci su pozitivni.



Njega lica sa uljem ploda divlje ruže


Moja koža je masna i dosta osjetljiva. Jako teško mi je pronaći odgovarajuću kremu, a i kada pronađem ubrzo mi prestane odgovarati i onda se okrenem prirodnim preparatima. Nemam na licu ožiljke niti bore, ali imam mitesere na T-zoni, sa kojima konstantno vodim borbu. Ulje ploda ruže sam počela koristiti u zimskom periodu i njime sam zamijenila noćnu kremu. Nisam imala nikakve negativne posljedice. Svaku noć prije spavanja koristila sam ovo ulje, tako što bi laganim pokretima umasirala jednu do dvije kapi po cijelom licu. Brzo se upije u kožu, a ona postane mekana i baršunasta.
U početku sam se plašila da će mi lice biti više masno, ali naprotiv tome bilo je manje masno. Koža ima zdravi sjaj, a ten ujednačen. Miteseri su se smanjili i pore suzile. Jednostavno lice mi je dobilo zdraviji izgled i sjaj. 
Nekada nanesem puder nakon ulja, i lijepo se spoji sa uljem i zaista mi lice bude puno ljepše tako, za razliku od slojevitog nanošenja primera pa pudera. 
Ljeto je već počelo, a time i češće izlaganje suncu. Nezaobilazno je da usljed visokih temperatura lice poprimi tamniji ten ili pocrveni usljed nepažnje tokom sunčanja. U tom slučaju će vam ulje pomoći i izvući svo crvenilo. Probala sam ga na dijelovima lica koji zadrže crvenilo nakon sunčanja, a u mom slučaju to su nos i čelo, te veoma često ramena. Nakon sunčanja i blagog čišćenja lica, umjesto krema za halđenje kože, umasirala sam dvije kapi ulja i svo crvenilo je umanjeno tokom noći. Koža nije bila isušena i nije se gulila nakon toga.

Područje oko očiju mažem i ujutro i navečer. Koža je zategnuta i svijetla, tj.ujednačena sa ostalim dijelovima lica. Ono što mi se najviše svidjelo je upravo to da mi oči ne suze i ne budu crvene. Dosta krema za okoloočno područje mi stvaraju iritaciju oka, ali uz ovo ulje nemam tih problema. 
Ulje je jako razmazivo i potrebna je jedna kap da biste umasirali preko cijelog lica. 


Njega kose uljem ploda ruže 


Njega kose sa ovim uljem preporučljiva je kod jako suhog ili masnog tjemena, te kose sklone pucanju. Probala sam ulje na dva načina. Nekada umasiram nekoliko kapi na tjeme i ostavim da djeluje nekih pola sata prije pranja kose. Nisam primjetila neke drastične razlike, poput toga da mi se kosa manje masti, ali tjeme je nježnije na dodir. Mislim da bismo nekada trebali i taj dio počastiti sa nekom vrstom njege jer su šamponi suhi i tjeme nije lako dostupno za njegu, stoga je ovo savršen način za njegu tog područja.
Perut nemam, ali sam čitala da pomaže i kod osoba koje imaju problem sa peruti. Drugi način na koji sam koristila ovo ulje mi se mnogo više dopao, a to je da nanesem nekoliko kapi ulja na vrhove kose prije pranja i ostavim da djeluje pola sata. Nakon toga isperem šamponom. Ukoliko žurim i ne stignem nanijeti masku ili balzam, kosa neće biti suha, naprotiv tome je nježna i mekana. Vrhovi su sjajni i zdravi. Kosa je jača i otpornija na pucanje.

Moji utisci o ovom čarobnom ulju su zaista pozitivni i nemam ni jednu zamjerku. Nastavit ću ga koristiti i u druge svrhe. Otkako sam probala neka od prirodnih ulja, promijenila sam mišljenje o mnogim preparatima za njegu kože i u svoju svakodnevnicu sve više uvrštavam prirodne preparate. 

Da li ste vi probali ovo divno ulje i kakvi su vaši utisci?
Hvala Vam na čitanju <3

You May Also Like

0 komentara