Razlika između dnevne i noćne kreme

by - 09:41:00

Razlika između dnevne i noćne kreme




Mnogi misle da je korištenje iste kreme za dan i noć savršeno rješenje za njegu kože i uštedu, ali to nije ispravno. Svaka krema napravljena je u skladu sa svojom ulogom i ukoliko se pridržavamo uputsva, koža će nam biti zahvalna.

Zašto bi noću pred spavanje stavljali kremu koja u svom sastavu ima npr. zaštitni faktor, koji kožu štiti od sunca, kada nemamo dodira sa sunčevim zrakama. Time se ništa neće postići, osim sloja kreme koji je na koži, a ne vrši nikakvu ulogu.

Da bi koža bila zdrava i njegovana, potrebno je da je opskrbimo neophodnim supstancama.

Za svaki tip kože postoje odgovarajuće kreme, koje će izvršiti svoju ulogu ukoliko ih koristimo na pravi način i u pravo vrijeme.

Početkom dvadesetih godina potrebno je započeti redovno korištenje dnevne kreme, kako bi koža bila nahranjena i njegovana, čime će smanjiti nastajanje prvih bora.

U kasnim dvadesetim preporučljivo je započeti sa upotrebom noćnih krema, jer koža zahtjeva intenzivniju njegu, opada proizvodnja kolagena i bore su izraženije.

Dnevna krema

Danju je koža izložena raznim faktorima, koliko vanjskim poput sunca, hladnoće, vjetra, prašine i drugih, toliko i unutarnjim faktorima koji su posljedica stresa.
Zadatak dnevne kreme je da maksimalno zaštiti kožu od svih faktora sa kojima se koža bori i da joj pruži dovoljno hidratacije.
Dnevnu kremu treba nanositi svako jutro da bi spriječili isušivanje kože. Kvalitetna krema će se lako upiti i neće ostaviti masni trag na licu. Dovoljno je snažna da spriječi prodiranje make upa u pore.
Dnevne kreme su uglavnom blaže teksture za razliku od noćnih i sadrže UV filtere, te sastojke koji neutrališu štetni uticaj slobodnih radikala, zatim formiraju zaštitni sloj na površini kože i blokiraju UV zrake.

Noćna krema

Nakon završetka dana, i koži je potreban odmor. Poznato nam je da se koža tokom sna obnavlja. Pored sna potrebna joj je i odgovarajuća njega, koju možemo postići sa noćnim kremama.
Zadatak noćne kreme je da obnovi kožu lica.
Nanosi se navečer prije spavanja, na očišćeno lice.
Noćne kreme su gušće teksture i bogatijeg sastava od dnevnih, jer koža hranjive sastojke najbolje upija noću.
One pospješuju detoksikaciju potkožnog tkiva, daju dovoljno hidratacije koži, oksigenišu i regenerišu kožu.

Razlika između dnevne i noćne kreme nije samo u vremenu nanošenja i sastavu. Razlikuju se i po posljedicama.
Ako redovno i pravilno nanosimo dnevnu i noćnu kremu, koža će dobiti dovoljno hidratacije i biće nam zahvalna. Lice će ujutro izgledati svježije i odmornije, a navečer će dobiti sve što je tokom dana izgubilo.
Nastanak bora će biti odgođen i manje vidljiv.

Korištenje krema nije najvažnije za lijep izgled. Veliku uloga ima i pravilna ishrana, ali koža zahtjeva i sa vanjske strane hranu.
Prema tome izaberite odgovarajuću dnevnu i noćnu kremu, počastite svoju kožu, a ona će vam zauzvrat dati blistav izgled.


You May Also Like

3 komentara